Operational lease is een populaire zakelijke lease vorm. Deze vorm van leasen wordt vaak gekozen door zowel grote bedrijven als MKB-ondernemers. Je betaalt een vast all-in bedrag per maand. Inbegrepen zijn verzekeringskosten, pechhulp, motorrijtuigenbelasting, onderhoud en reparatie, schadeafhandeling en vervangend vervoer. Jij hoeft alleen nog maar te tanken. De lease auto blijft eigendom van de leasemaatschappij, waarvan je de auto als het ware huurt.
Zakelijk leasen voor een vast bedrag
Een groot voordeel van operational leasen is dat je een vast bedrag per maand betaalt aan de leasemaatschappij. Hierdoor weet je precies welk bedrag jij maandelijks kwijt bent aan je lease auto. In ruil voor dit bedrag kies je voor een auto die past bij jouw wensen en eisen. De hoogte van het lease bedrag is afhankelijk van de looptijd, het aantal kilometers en het merk en type auto dat je wilt rijden. Het verschil tussen operational lease en financial lease zit voornamelijk in eigenaarschap. Bij financial lease ben jij vanaf dag één de eigenaar van de auto en komt deze op je balans te staan. Operational lease is juist te vergelijken met huur. De auto blijft eigendom van de leasemaatschappij en je betaalt maandelijks voor het gebruik.
Flexibel en op maat
Er bestaan twee soorten van operational lease. Je kunt de vorm van leasen dus perfect afstemmen op de behoeften van jouw bedrijf. Je hebt de keuze uit full-operational lease en netto-operational lease. In het geval van de eerste vorm kies je voor een complete oplossing. Alle kosten die je met betrekking tot de lease auto maakt zijn opgenomen in het contract. Jij betaalt een vast bedrag per maand en in ruil daarvoor is de leasemaatschappij verantwoordelijk voor alle kosten, van motorrijtuigenbelasting, rente en afschrijvingskosten tot onderhoud, reparatie, banden, verzekering en schadeafhandeling. In sommige gevallen is er zelfs de mogelijkheid om de kosten voor de brandstof in het contract op te nemen, zodat je zelfs hier geen omkijken meer naar hebt. In het geval van netto lease draag je zelf de verantwoordelijkheid voor een aantal kosten. Zo betaal je onder andere zelf voor het onderhoud, reparaties en de verzekering. De overige voordelen van leasen blijven gewoon van kracht. Zo hoef je geen grote investering te doen en komt de auto niet op de balans te staan.
De voordelen
Operational lease is de beste keuze voor bedrijven en ondernemers die ontzorgt willen worden. Je profiteert wel van de lusten, maar niet van de lasten van een bedrijfsauto of wagenpark. De leasemaatschappij neemt de investering op zich en jij hebt geen omkijken meer naar alle bijkomende kosten. Doordat de kosten overzichtelijk zijn, zijn deze ook eenvoudig te budgetteren. Na afloop van de leaseperiode lever je de auto gewoon weer in bij de leasemaatschappij en kun je desgewenst een nieuw model uitzoeken.
De nadelen
Er zitten ook een aantal nadelen aan deze leasevorm. Zo kan het een voordeel maar ook een nadeel zijn dat de ondernemer zowel juridisch als economisch geen eigenaar is van het voertuig. Dit houdt in dat je de auto na afloop van het leasecontract weer moet inleveren. Vaak is het mogelijk om de auto na de looptijd over te nemen. Of dit een aantrekkelijke optie is hangt af van de auto en looptijd. Daarnaast heb je te maken met een beperkt aantal kilometers. Je stemt namelijk in met een bepaald aantal kilometers dat je jaarlijks met de auto mag rijden wanneer je een operational leasecontract aangaat. Blijkt dat je meer kilometers hebt gemaakt? Dan moet je bijbetalen aan de leasemaatschappij. Vaak wordt er gerekend met een bedrag per kilometer. De hoogte hiervan is verschillend per leasemaatschappij. Ten slotte heb je doorgaans geen keuze waar je het onderhoud laat uitvoeren. Je maakt gebruik van een vaste autogarage waar de leasemaatschappij afspraken mee heeft.